Dobro Dosli Irmin.com
      Registruj Se Home  |  Topici  |  Downloads  |  Vaš Account  |  Forum  |  Radio Stanice  |  Pošalji Tekst  |  Objavljeno  

  Glavni Menu
New Page 1 · Set As HomePage
Home

Ne Ljuti Se Covjece
RealInvaders
Flash Igrice
HangMan
Horoskop
Chat

Forums
GuestBook
Privatne Poruke
Preporucite Nas
Mali Oglasi

Pošalji Pricu
Price - Poemi - Ljubav
Dosad Publicirano
Ljubavne Staze
Ljubav & Snovi 
Tamo Gdje Ljubav Pocinje
Placem Bez Suza


Magazini & Novine
Radio & TV links
Bosanske Stranice
Radio Stanice


Vaš Account
Registrujte Se
Zaboravljena Pass

Downloads
WallPapers
Irmin Script v2.0

Top 10
Web Links
Pitanja/Odgovori
Contact Me

Statistike
Lista Clanova

MP3 Shop
Partneri Sitea
  Radio Stanice
RADIO UZIVO

· Radio Vip
· Radio BN
· Radio Panter
· Radio Big 3
· Radio Tempo
· Radio Sarajevo
· Radio Ljubic
· Radio Modrica
· Radio Dzungla
· Radio Vikom
· Radio Energy

· Ostale Radio Stanice


  Ko je Online ?
Login Ovdje:

Nickname:
Password:

Members List Clanstvo:
Zadnji Clan: bihcafe
Svega Clanova: 49566

Trenutno Online:
Gosta: 48
Clanova: 0
Svega: 48


Vi niste registrovani. Mozete se registrovati ako kliknete ovdje

  BiH Stampa/TV
štampa

  Dnevni Avaz
  Oslobodjenje
  BH Dani
  Sabah
  Ljiljan
  Bosankse Novine

Dnevne Vijesti
RTV BiH - Dnevnik
Hayat Dnevnik

Dnevnik BH Radija 1

KOLORNI TEST

KOLORNI TEST

Proverite svoj karakter i raspolozenje
 

                             


 

 

 

Na osnovu psiholoskih tumacenja postoje razlicite teorije o znacaju i uticaju boja na ljudsko ponasanje.
 

Prva grupa teorija se bazira na znacenju boja u sluzbi psihoanalize -- otkrivanju karaktera. Vjeruje se da kolorit kod svake osobe otkriva njen karakter i psiholoske osobine, zatim crte licnosti i porijeklo, cak i pripadnost odredjenoj socijalnoj grupi, kao i trenutno raspolozenje koje osoba izrazava.
 

Druga grupa teorija objasnjava "uticaj" boja na ljudsko ponasanje. Izbor boje ima ne samo specifican uticaj na izrazavanje i ponasanje kod odredjene osobe, vec izaziva i odredjenu reakciju njene okoline.
 

Pred Vama je COLORIT TEST u dvije varijante -- TEST A i TEST B. Test rjesavajte po redoslijedu i na kraju procitajte PSIHOLOSKE SUGESTIJE O UTICAJU BOJA.

 

TEST A


Prvi korak: potrebno je da pazljivo pogledate sve ponudjene boje i zatim da u roku od 30 sekundi odaberete svoju "najdrazu" boju -- boju koja odgovora Vasem ukusu i afinitetu, onu koju najradije nostite na sebi ili je prepoznajete u svom okruzenju, onu koja u Vama izaziva osjecaj prijatnosti, sigurnosti i topline, tj. boju koja se kotira na vrhu Vase liste i skale vrijednosti -- to je Vasa PRIORITETNA -- GLAVNA boja.

Drugi korak: ponovo se vratite na paletu ponudjenih boja i pazljivo odaberite svoju SEKUNDARNU -- PRATECU boju. Imate pravo da razmislite 60 sekundi.

Treci korak: ponovo pogledajte paletu ponudjenih boja i pazljivo odaberite svoju DOPUNSKU -- REZERVNU boju.

 

Koncentrisite se na paletu ponudjenih boja i odaberite svoje tri boje.

 
               
             

Kada odaberete sve tri "licne boje", procitajte i psiholosko -- opisno tumacenje za svaku od njih. (Klikom na ime odabrane boje dolazite do tumacenja sta ta boja predstavlja.)

Sustina je u tome da se Vas izbor boje svodi na slijedeci psiholoski princip: Izbor prve -- prioritetne boje predstavlja Vas odraz u realnom ogledalu -- Vasu "pravu" licnost, bez obzira koliko Vi dobro poznajete (ili ne poznajete) sebe.

Izbor druge -- sekundarne boje predstavlja Vas odraz u ocima okoline ili nacin na koji Vas vidi Vasa okolina.

Izbor trece -- dopunske boje predstavlja Vas odraz u zamisljenom ogledalu. To je "ideal" kojem tezite i licnost kakva biste voljeli da budete.

TEST B


Psiholozi skrecu narocitu paznju na jednu specificnu pojavu -- kada svjesno (ili nesvjesno) izbegavamo odredjenu boju. Prilikom povrsnih tumacenja moze se zakljuciti da je rijec o estetskim razlozima. Medjutim, estetski kriterijumi su od sekundarnog znacaja, a mnogo vazniji kriterijumi su oni koji zadiru u analizu licnosti, jer za preferenciju ili odbijanje uvijek postoje jaki psiholoski razlozi.

Ukoliko izbjegavate neku od slijedecih boja (moze ih biti i vise) pogledajte na osnovu psiholoskih tumacenja koje su to crte licnosti narocito izrazene kod Vas ili osobine koje karakterisu Vasu licnost.

TAMNOPLAVA -- osobe koje zele da ostave utisak na svoju okolinu, predstavljaju se kao jake licnosti i zele da dominiraju. nekim ustaljenim navikama, pravilima ili principima, radoholicari. Vi ste cesto vrlo napeti i psihicki nespokojni.

ZELENA -- osobe sa povrijedjenom sujetom, impulsivni i preke naravi.

CRVENA -- osobe koje su protivnici nasilja, ali i pretjerano samouvjereni sa potrebom za dominacijom i zeljom da potcine druge.

ZUTA -- osobe koje su vrlo razocarane i usredsredjene na sebe i licne potrebe.

SIVA -- vrlo aktivne, radne i uporne osobe impulsivnog karaktera i vedre, duhovite prirode.

TAMNOSIVA -- osobe koje teze culnim zadovoljstvima i komformistickom stilu zivota, imaju izrazenu seksualnost i vole zivot ili zabavu.

SVIJETLOSIVA -- vrlo razdrazljive i zahtJevne osobe, povremeno dJeluju kao "vekiki diktatori".

CRNA -- vrlo preduzimljive osobe koje su koncentrisane iskljucivo na ostvarenje licnih ciljeva i ambicija.

BIJELA -- osobe usredsredjene na ostvarenje licnih ciljeva, vrlo prakticne pameti, a emocionalno uzdrzane ili hladne.

BRAON -- energicne, radne i istrajne osobe. Izuzetno ih privlaci materijalno bogatstvo i neki istaknuti drustveni ili javni polozaj.

LJUBICASTA -- vrlo pedantne i emocionalno uzdrzane osobe, povremeno djeluju jednolicno ili dosadno na svoju okolinu. Oni zive iskljucivo u sadasnjosti i racionalno grade svoju buducnost.
 

 

PSIHOLOSKE SUGESTIJE U VEZI SA UTICAJEM BOJA
Psiholozi tvrde da boje imaju veliki uticaj, ne samo na ponasanje odredjene osobe, vec i na reakciju okoline na nju, odnosno na boju koju ona nosi. Dakle, utjecaj odredjenih boja mozemo da "upotrijebimo" za ostvarenje svojih ciljeva. Dobro je poznavati potencijalne mogucnosti -- kako odredjenom bojom uticemo na okolinu.

Obratite paznju na boje koje birate u svojoj garederobi, jer svaka nijansa ima djejstvo i ukazuje na odredjeno emocionalno stanje ili na poruku. Vazne psiholoske sugestije i poruke:

  • Bijela odjeca odaje utisak njeznosti, psiholoske i emocionalne zavisnosti ili mekoce.
  • Ne treba previse koristiti i cesto eksponirati zelenu boju pri izboru odjece jer u duzem vremenskom periodu posmatranje figure u zelenom izaziva osjecaj dosade kod okoline, cak djeluje i monotono ili uspavljujuce.
  • Crvena boja, narocito purpurni tonovi, mogu da isprovociraju na seksualnu agresiju, zato ne treba izaivati i provocirati kolege ili neutralne osobe koje imaju sekundarnu ulogu, osim ako imate namjeru da ih direktno zavedete.
  • Psiholozi posebno isticu da narandzasta boja jaca volju i izaziva euforicno raspolozenje; ako Vam nedostaje mastovitost ili inspiracija i kada ste lose raspolozeni, obavezno obucite nesto narandzasto i ne zaboravite da se sto cesce pogledate u ogledalu.
  • Hladne tonove obicno biraju povucene osobe. Oni ne pokazuju svoja osjecanja i vrlo su zatvoreni, rezervisani i cutljivi.
  • Tople, jarke tonove, preferiraju ekstravertne osobe. Oni su vrlo druzeljubivi, emocionalno otvoreni, srdacni, temperamentni i zabavni.
  • Mediteranski narodi, koji zive u vrelim suncanim predjelima, skloni su jarkim bojama, dok severnjaci, uzdrzani i smirenog ponasanja, preferiraju prigusene i mirnije tonove.
  • Simbolicno znacenje boje uvijek treba traziti u korjenu i tradiciji svake kulture i kod odredjenog naroda. Tako je u nekim kulturama i kod jednog naroda, bijela boja olicenje radosti i cistote, a kod drugih simbol za zalost i tugu.

 

REZULTATI TESTA A:

 

CRVENA Boja zivotne -- vitalne energije. Ovu boju vole hrabre i radoznale osobe, osobe koje posjeduju jaku volju. Ove osobe zivot zive "punim plucima", imaju jaka osjecanja i sklone su riziku. U osnovi svoje prirode Vi ste veoma drustveni, dobronamjerni, ali uvijek kada osjetite otpor u svojoj sredini reagujete vrlo zestoko, temperamentno, impulsivno ili nekontrolisano. Imponuje Vam da donosite odluke umjesto drugih i tezite ka dominantnom polozaju. Psiholosko uvjerenje je da je zene u crvenom lako zavesti. Crvena boja korespondira sa astroloskim znakom Ovna, Stijrelca i Skorpiona.

 

 

ZUTA Ova boja je simbol izrazajnog uma i prodorne intuicije. Biraju je osobe koje su sigurne u sebe i imaju visoko razvijeni licni integritet ili samosvijest. Odlikuju se visokim kriterijumima i zahtjevima koje postavljaju svojoj okolini. Pretenduju na to da skrecu paznju na sebe, vole da im se drugi dive. Oni su uglavnom optimisti, nezavisni, vrlo nestrpljivi i povremeno nedoslijedni. Teze ka totalnom oslobodjanju od razlicitih konvencija, obaveza i svakodnevnih briga. Narocito vole skoro sve sto je novo, savremeno ili neobicno i brzo se privikavaju na razlicite uslove. Zuta boja korespondira sa astroloskim znakom Vodolije i Lava.

 

 

ZELENA Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Biraju je osobe koje umiju da "ugrabe" skoro svaku dobru priliku. U drustvu vole da budu vodje, kao i da izdaju naredbe ili komande. Ponekad opterecuju druge, ali rado pomazu ljudima, cak i na svoju stetu. Oni su vrlo uporni, vrijedni, pedantni i precizni. Umiju da budu vrlo srdacni, ali i zatvoreni i povuceni. Kada su neraspolozeni postaju izuzetno kritizerski nastrojeni i podsticu konfiktni odnos sa svojom okolinom. Zelena boja korespondira sa astroloskim znakom Djevice, Bika i Jarca.

 

 

TAMNOPLAVA Ovu boju vole osobe koje teze licnoj sigurnosti i psiholoskom miru. Izuzetno cijene sredjen i harmonican zivot, a narocito vode racuna o misljenju svoje okoline. Vrlo su osecajni, ali i neodlucni i cesto se pribojavaju razlicitih teskoca. Zena u teget kombinaciji, po misljenju psihologa, je vise zatvorena, sklona samoanalizi i stidljiva, ali vrlo dobro zna da se izbori sa tradicionalnim zenskim obavezama ili ulogama koje ima prema svojoj porodici, ljubavnom partneru i djeci. Tamnoplava boja korespondira sa astroloskim znakom Raka i Riba.

 

 

SVETLOPLAVA Ova boja simbolizuje mastanje, snove ili vizije. Osobe koje preferiraju ovu boju imaju potrebu za psiholoskom i emocionalnom ravnotezom; teze ka harmonicnom nacinu zivota i ostavljaju utisak vjernosti, postenja i saosjecanja za druge. Medjutim, ovi sanjari u trenucima velikog emocionalnog zanosa ili licnog neuspjeha lahko padaju u teza depresivna stanja. Svijetloplava boja korespondira sa astroloskim znakom Riba i Raka.

 

 

NARANDZASTA Ovo je boja slobodoljubivih i osjecajnih osoba izrazito jake volje, osoba koje umiju da kanalisu svoja osecanja, a zatim, da "fiksiraju" ciljeve kojih se ne odricu. Imaju veoma razvijenu intuiciju, skloni su zaljubljivanju i razmisljanju, ali i samoodricanju. Ako je izbor boje blizi zutoj nijansi, znaci da osoba jako tezi da bude u centu paznje! Ovu boju narocito vole zdravi, racionalni, uspjesni i druzeljubivi ljudi vesele naravi i skloni hedonistickim zadovoljstvima. Spremni ste da pomognete drugima, a posebno je karateristicna Vasa potreba za culnim senzacijama. Narandzasta boja korespondira sa astroloskim znakom Skorpiona, Bika i Strelca.

 

 

BRAON Ovu boju biraju osobe sa realnim pogledom na sijvet oko sebe. Oni teze mirnom nacinu zivota i samouvjereno koracaju svojim nogama po cvrstom tlu. Iznad svega cijene dom, porodicu, prijatelje i, narocito, tradiciju. Desava se da ovu boju cesto biraju i oni koji se nalaze usled nekog "ozbiljnog" sukoba sa okolinom ili da u osjecaju fizicke nelagodnosti (bolesti i sl.) ova boja postaje preferentna u odredjenom periodu. U terapeutskom smislu boja djeluje smirujuce, narocito na osobu kojoj je potreban odmor. Braon boja korespondira sa astroloskim znakom Jarca, Djevice i Bika.

 

 

TIRKIZNA Ovu boju najcesce biraju osobe koje sebe vide kao posebnu, izuzetnu ili odabranu. U psiholoskom smislu, oni su veoma gordi, emotivno uzdrzani ili hladni i ljubazni u obracanju. Ukoliko pri izboru boje naginju ka tamnijim tirkiznim tonovima prijeti opasnost od samoljublja, osjecanja narcisoidnosti ili pretjeranog zatvaranja u sebe. Usljed velikih ambicija, neskromnosti i potrebe za licnim isticanjem, obicno se desava da osoba postize zavidan uspjeh u poslu i polozaj u javnom zivotu, ali uz sve pompe koje je prate, u dubini duse ostaje vrlo usamljena i neshvacena. Tirkizna boja korespondira sa astroloskim znakom Lava, Stijrelca i Vodolije.

 

 

SVIJETLOZELENA Ovu boju najcesce preferiraju osobe koje posjeduju gvozdenu volju i, narocito, zude za vlastoljubljem. Takodje, sklonost ka ovoj boji izrazavaju i osobe koje vrlo vesto izbegavaju razlicite zivotne teskoce i teze da drugima nametnu svoju volju. Nerijetko, ove osobe postaju "upravljaci" na vaznim drustvenim ili drzavnim funkcijama. Svijetlozelena boja korespondira sa astroloskim znakom Lava, Ovna i Bika.

 

 

LJUBICASTA Ova boja simbolizuje i odaje podsvjesnu zelju za dopadanjem. Osobe koje preferiraju ljubicaste tonove vole da koketiraju i da se zabavljaju. Ovo je izuzetno mastovita, delikatna i osjecajna osoba sa viskoim idealima. Takodje, povremeno ima neodoljivu zelju da pobjegne iz realnosti u svijet snova i fantazija. Oni imaju poseban osjecaj za estetsko izrazavanje, oko sebe stvaraju harmonicnu atmosferu, druzeljubivost i slogu, mada su skloni da i sami u sve sumnjaju. Ljubicasta boja korespondira sa astroloskim znakom Vage, Riba i Skorpiona.

 

 

LIMUN ZUTA Ovu boju preferiraju vrlo pronicljive, zustre i radoznale osobe. Oni su na neki nacin vrlo specificni, "razlikuju" se od svoje okoline i ne podlijezu standardima ili prosjecnim vrijednostima. Vrlo su kriticni, ali ne vole kritiku na svoj racun. Odlicno se kontrolisu i izbjegavaju kompromitujuce situacije. Djeluju vrlo srdacno i skromno, ali nikako ne trpe poraz niti da budu odbijeni. Ukoliko pri izboru boje naginju ka tamnijim blijedozutim tonovima -- to ukazuje na seksualno hladne osobe. Limun zuta boja korespondira sa astroloskim znakom Blizanaca, Vodolije i Stijrelca.

 

 

ROZE Ovu boju preferiraju izuzetno romanticne i njezne osobe. Oni zude za ljubavlju i mazenjem. Povremeno djeluju neodgovorno, infantilno ili lahkosmisleno i nesmotreno. Odgovornost, krivicu ili zivotni teret obicno prenose na svoju okolinu. U osnovi svoje prirode, oni zaista jesu lakomisleni, posesivni, nezreli i sentimentalni sa jedne strane, a preosetljivi sa druge. Ukoliko pri izboru boje naginju ka jarko roze tonovima -- to ukazuje da vole da se pokazuju, koketiraju i zabavljaju, narocito u drustvu suprotnog pola. Roze boja korespondira sa astroloskim znakom Vage i Riba.

 

 

BIJELA Ova boja je oduvijek simbol nevinosti i cistote, ali takodje ukazuje i na emotivnu "hladnocu", snijeg i sjaj. Dopada se onima koji teze slobodi. Osobe koje izuzetno zele da naglase cistotu, pedantnost, zatim da izbjegnu neprijatnosti i da odbace sve sto je "prljavo" i mracno -- u drustvu vole da se pokazu u bijelom. Medjutim, umiju da budu i vrlo sitnicavi i pomalo dosadni odnosno jednolicni. Povremeno ovu boju preferiraju osobe koje su spremne da zapocnu "novi zivot". Bijela boja korespondira sa astroloskim znakom Vodolije, Vage i Blizanaca.

 

 

CRNA Ova boja je simbol tajanstvenog i misticnog, ali takodje simbolizuje i nesto zagonetno ili zlokobno. Osoba koje preferira ovu boju u psiholoskom smislu porucuje da joj nesto, sto je za nju vrlo vazno, nedostaje! Crnom bojom podsvjesno se ogradjuju i stite od spoljasnjih uticaja. Ljubitelji crne boje mogu biti skloni pesimistickim prognozama, melodramaticno gledaju na svijet oko sebe i cesto trpe poraze u sukobu sa sudbinom. Oni imaju naglasenu potrebu za nezavisnoscu, suprotstavljaju se uticaju sa strane i ne prizanju autoritete. Vlada psiholosko uvjerenje da "ljudi u crnom", vole da se svadjaju ili sukobljavaju i da su vrlo subjektivni u svojim gledistima. Medjutim, crna boja odslikava i eleganciju, ali predstavlja i znak zalosti ili tuge. Crna boja korespondira sa astroloskim znakom Skorpiona, Jarca i Riba.

 

SIVA Za ovu neutralnu, neemocionalnu, boju opredeljuju se osobe koje se svesno ogradjuju od spoljasnjih uticaja svoje okoline. Oni zele da sacuvaju unutrasnji mir, ravnotezu duha, stabilnost ili teze nekom visem duhovnom idealu. Povremeno su podlozni vjerskim ili religijskim pogledima na sijvet oko sebe. U psiholoskom opisu, "ljudi u sivom" su vrlo razboriti, oprezni, cesto zatvoreni i vise vole da ostanu zaklonjeni u sjenci i odatle situaciju drze pod kontrolom. Siva boja korespondira sa astroloskim znakom Jarca i Djevice.:: Home :: Downloads :: Pošalji Text :: Vaš Account :: RadioStanice :: Forums :: Objavljeno ::


Web site powered by PHP-NukeApache Web ServerPHP Scripting Language
PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments, poems, stories and other texts are property of their posters.
All the rest © 2000 - 2011 http://www.irmin.com sPaMME@irmin.COM


Page Generation: 2.367 Seconds